Era odata un om care voia sa isi construiasca o casa.
Si a inceput el sa construioasca, si dupa ceva timp, si-a dat seama ca nu reuseste de unul singur, pentru ca nu se pricepe si pe langa faptul ca dura prea mult , nici nu iesea bine casa

Atunci, s-a gandit sa cheme niste muncitori constructori.
S-a dus sa vorbeasca cu seful muncitorilor si i-a zis acestuia:
-Domnule sef constructor, vreau sa terminati casa intr-o luna si va platesc foarte multi bani, dar grija, daca nu terminati intr-o luna de zile, chiar si o zi daca intarziati, nu va mai platesc deloc!

Seful a stat si s-a gandit si apoi i-a zis omului:
-Desigur, batem palma, eu am muncitorii mei si voi pune biciul pe ei ca sa terminam casa, a spus seful gandidu-se ca o sa se imbogateasca.
Dupa ce au fost de acord si omul si seful, muncitorii au trecut la treaba, iar seful mai mult se uita la ei ca sa fie sigur ca nu greseste nimeni.

Si cand un muncitor gresea, seful se enerva si se duce la el si tipa si il injura si il certa, si il dadea deoparte pe muncitor ca sa faca el, seful, pentru a fi sigur ca iese treaba bine. Iar muncitorul pleca suparat, si dezamagit, incercand sa faca altceva pentru casa in constructie.

Dupa vreo 3 saptamani, cand mai erau doar 7 zile pana cand venea omul sa vada casa terminata, seful si-a dat seama ca nu va termina la timp, si atunci s-a enervat si mai tare si a inceput sa tipe si mai mult si mai des la muncitori, pentru ca acestia sa se grabeasca.

Cand au trecut cele 30 de zile, caci atatea zile sunt intr-o luna, omul a venit sa vada casa si sa verifice daca totul a fost construit si facut corect. Insa acesta a avut o surpriza neplacuta, vazand ca viitoarea lui casa nu era gata.

Atunci, aducandu-si aminte despre discutia cu seful muncitorilor si cum a zis aceasta ca ii va certa si ii va biciui ca sa termine casa la timp, s-a gandit sa se duca la sef si sa vorbeasca cu el. Seful era ingrozit , si ba ii era teama, ba era nervos si nu stia ce sa mai zica. Atunci, omul i-a spus:
-Uite, ti-am dat o luna ca sa termini casa si tu ai ales sa chinui muncitorii ca sa termine la timp si tot nu ati reusit. Te voi ierta si iti voi mai da 2 saptamani ca sa termini casa, dar cu o conditie: Incearca, te rog, ca atunci cand un muncitor greseste, sau nu se pricepe sa faca ceva, nu mai tipa la el, nu il mai injura, nu te mai enerva pe el, ci ajuta-l si invata-l, iar cand reuseste lauda-l. Si vezi ce se va intampla.

Seful, nedumerit, dar totusi fericit ca i s-a mai acordat o sansa, s-a dus la muncitori, si chiar daca era nervos pe ei, a respirat adanc de 3 ori pentru a se linisti si le-a spus:
-Baieti, hai la treaba, hai sa ducem la capat aceasta casa, sa o construim bine si corect, asa cum i-am promis omului. Insa, muncitorii erau aceeasi ca si inainte, si greseau, faceau rau, daramau si construiau din nou.
De data aceasta, seful aducandu-si aminte de promisiunea pe care a facut-o omului, vazand un muncitor ca nu reuseste sa masoare si sa construiasca gaura pentru un geam, in loc sa tipe si sa il alunge pe muncitor, s-a dus langa el, i-a vorbit frumos si i-a explicat cum se face si a stat langa el pana ce muncitorul a reusit. Si tare s-a mai bucurat muncitorul cand a vazut ca iese bine treaba, si pentru ca acum a invatat, a reusit sa zideasca de unul singur celelalte gauri de geam.

Apoi, seful a vazut un muncitor care nu stia cum sa repare un perete, si in loc sa il certe, i-a aratat mici siretlicuri de zidar, pentru ca seful era un om foarte destept si un bun meserias, si astfel muncitorul a reparat singur singurel peretele, iar seful avea acum timp sa munceasca si el, si cand era nevoie sa ii ajute si sa ii invete pe muncitori.

Astfel, in loc sa dureze inca doua saptamani constructia, seful si muncitorii au reusit, impreuna, ca o adevarata echipa condusa de un adevarat sef, sa termina casa in doar o saptamana.

Si, se spune ca omul a fost atat de multumit de cum a iesit casa, ca le-a dat si mai multi bani si sefului si muncitorilor, iar pentru sef, mai important decat banii a fost ca a invatat ca atunci cand esti sef, nu trebuie doar sa dai ordine si sa certi pe cei mai mici decat tine, ci sa ii inveti si sa ai rabdare cu ei, pentru a putea face treaba bine.

DE B.DANIEL