Pentru ca noi ca popor suntem foarte la inceput cu ceea ce inseamna o educatie parentala sanatoasa, foarte diferita de ceea ce ni s-a oferit noua ca si copii, s-ar putea sa nu stii ca urmatoarele situatii descrise mai jos reprezinta o forma de traumatizare a propriului copil, de responzabilizare cu situatii care nu il privesc sub nicio forma si care ii fura dreptul la copilarie.

Astfel ca:

  • copiii nostri nu sunt acele persoane cu care sa ne impartasim, discutam, problemele maritale sau din relatia de cuplu ori din orice alta relatie din viata noastra (frate, sora, soacra, socru, vecin, prieteni, sefi, angajati etc)
  • copiii nostri nu sunt in niciun caz cei care ar trebui sa ne stearga lacrimile de pe obraz
  • copiii nostri nu sunt terapeutul nostru sau un suport emotional pentru noi. In schimb noi trebuie sa fim un suport emotional pentru ei
  • copiii nostri nu trebuie impovarati cu secretele noastre, nici sa le impartasim lor si cu atat mai putin sa le cerem sa le pastreze pentru noi
  • copiii nostri nu trebuie sa fie folositi pe post de mesager direct sau indirect intre noi si celalalt partener, fie ca suntem divortati sau inca un cuplu. Problemele, solutiile, discutiile din familie si cuplu trebuie avute doar intre cei doi adulti, incercand pe cat mai mult posibil sa nu implicam copiii in aceste contexte.

Daca constient sau inconstient am facut deja aceste lucuri pana acum, fie pentru ca nu am avut acasa un model parental sanatos, fie pentru ca ne lipseste educatia pe acest subiect, fie din alte si alte considerente, haideti sa devenim constienti si sa schimbam din radacini felul in care relationam si ne educam copiii, caci consecintele pentru ei sunt pline de durere, tristete si nedreptate.

Sa le dam voie sa fie copii si sa isi traiasca cat mai frumos posibil aceasta perioada din viata lor, perioada care este fundamentala in construirea emotionala, fizica si psihologica a unui adult.

Nu vom avea societate sanatoasa cat timp nu ne tratam copiii cu respect si consideratie, neimplicandu-i in a face curatenie in relatiile de care DOAR adultul ar trebui sa se ocupe.

De Catalina Olteanu, preluare de pe Facebook