Copiii sunt niste oameni mici dar cu sentimente imense pe care nu stiu sa le comunice, sa le exprime.

Emotiile precum furia, tristetea, frustrarea sau dezamagirea pot fi coplesitoare pentru copiii mici.

Asa ca, parinte, tu trebuie sa ii ajuti sa le inteleaga. Primul pas este sa identifici emotia si chiar sa le-o spui : „Puiule, ce simti tu se numeste furie. E in regula sa simti asa. Dar uite cum putem face sa scapam de ea ca sa fie bine din nou.”

Asigura-i de fiecare data ca a simti ceva, chiar si o emotie negativa este in regula, e ceva normal.

Parinte, nu te teme de emotiile copiilor. Emotiile nu sunt problema, ci ceea ce sau ce nu facem cu ele.  Asculta-ti copilul intr-un mod deschis si calm atunci cand este pus la incercarile emotiilor. Cand il intrebi si ii recunosti emotiile, ii trimiti acel mesaj important, si anume, ca sentimentele copilului sunt valoroase.

Recunoasterea si numirea emotiilor sunt primul pas ca un copil mic sa invete cum sa le controleze intr-o maniera sanatoasa in timp.

Evita minimizarea emotiilor copilului tau spunand ceva de genu „Nu fi trist, pentru ca ….”. Recunoaste emotia :” Esti trist pentru ca….” si incerci o modalitate prin care sa treaca peste. Spre exemplu la o despartire de bunici sau de copiii de la locul de joaca ii poti spune sa le faca cu mana in timp ce se indeparteaza si apoi sa faceti un plan sa va mai intalniti

De multe ori reactiile emotionale ale copiilor nostri ne afecteaza reactiile noastre emotionale. Astfel avem nevoia sa reparam acel orice ce-l afecteazape copil.

DAR este foarte important sa ne controlam si sa evitam aceasta tentatie deoarece doar asa vom putea sa-l invatam pe copil cum sa-si controleze emotiile.

Arata-i copilului tau ca o viata implinita, bogata, inseamna sa simti toate aceste emotii, chiar daca sunt negative sau pozitive.

Emotiile nu sunt impartite in „bune” sau „rele”. Ele doar exista.